Mr. Bánh-Mi

Mr. Bánh-Mi

Vu

 

Vu (25 let) přišel do České republiky v roce 2012. Poté, co dokončil ve Vietnamu střední školu, přijel za svými rodiči, kteří se zde již přes deset let zabývali maloobchodním prodejem, především textilu. Po příjezdu do Česka se zapsal ke studiu na Technické univerzitě, jeho studium však nemělo dlouhého trvání. Ve čtvrtém semestru zpracoval jako seminární práci obchodní plán fastfoodového prodeje vietnamských baget (banh mi) a poté, co obdržel od svých učitelů kladné hodnocení, rozhodl se ověřit, zda jeho model bude reálně skutečně fungovat.

 

Vietnamské restaurace a bistra byla již v té době v Praze poměrně populární, vietnamskou kuchyni ale reprezentovala především polévka phó nebo bůček s rýžovými nudlemi, bun cha. Vu o tom, že by bagety, které ve Vietnamu patří k jednomu z nejčastěji nabízených jídle v pouličním prodeji, mohly zaujmout i české zákazníky, dlouho neuvažoval. Inspiraci našel až v jednom z článků otištěném v britském deníku The Sun, který popisoval popularitu banh mi v Kalifornii. Po šesti měsících experimentování s přípravou různých náplní baget na základě receptu jeho babičky vyladil pět typů baget, které mohl nabídnout českým zákazníkům. Své první bistro, které v roce 2013 otevřel na Pankráci, přesunul v roce 2014 na Vinohrady a v roce 2015 své podnikání rozšířil ještě o další, v pořadí třetí provozovnu. Ta je umístěná na Žižkově v blízkosti Vysoké školy ekonomické a cílí především na studenty. Vu je tak patrně jeden z prvních vietnamských podnikatelů v gastronomii, který se pokouší vytvořit řetězec svých provozoven.

 

Autoři článku: Jakub Grygar, Jana Proboštová, Andrea Plačková

cs_CZ
en_GB pl_PL de_DE cs_CZ